Het beroep van schrijver kan alle kanten uitgaan. Zo houdt een echte tekstschrijver zich bezig met het schrijven van allerlei teksten. En hij is vrijwel geen enkele dag met hetzelfde bezig. Het enige dat dagelijks terugkomt is zijn pen. Alle denkbare onderwerpen kunnen de revue passeren bij een tekstschrijver. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt overgeschreven. Voor mensen die van een uitdaging houden is tekstschrijver een prima beroep.
Correcte teksten
Omdat het best lastig is je altijd correct uit te drukken in onze taal, schakelen veel mensen een tekstschrijver in. Deze heeft over het algemeen meer verstand van taalregels, spelling, grammatica en interpunctie. De opdrachtgever is ervan verzekerd dat zijn woorden mooi en prettig leesbaar op papier komen te staan. Taal is toch vaak het visitekaartje van een professioneel bedrijf. Het is dus zaak om daar serieus mee om te springen.
Opdrachten
Hoe uiteenlopend het werk van de tekstschrijver is, mag wel blijken uit de hoeveelheid opdrachten die hij uitvoert. Webteksten, artikelen, reportages, columns, samenvattingen, scripties, speeches, scenario’s… Je kunt het zo gek niet bedenken of de tekstschrijver houdt zich ermee bezig. Een tekstschrijver moet zich wat dat betreft dus ook professioneel blijven verdiepen in alle actualiteiten en mediamiddelen. Want alleen op die manier kan hij het werk leveren dat zijn opdrachtgevers verdienen.
Online tekstschrijver
Dat het internet een mooi podium voor tekstschrijvers is, blijkt wel uit het weblog van een tekstschrijver. Hier kun je direct in contact komen met een echte tekstschrijver. Op zijn weblog vertelt hij wat hij zoal doet, wat hem bezighoudt en leert hij de fijne kneepjes van het vak kennen. Je kunt hem ook vragen stellen of hem vragen een opdracht voor je te doen.
Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten